ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Επιμένουμε αριστερά, ριζοσπαστικά και οικολογικά!

Του Γιώργου Τοζίδη

Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η «σύνοψη επιλεγμένων θέσεων του Κοινού Προγράμματος» της «επιτροπής που σχημάτισαν παρατάξεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (!!!) καθώς και κινήσεις-πρωτοβουλίες πολιτών» για τη «ριζική (!!!) αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης». Ως Συντονιστικό Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σταθήκαμε κριτικά απέναντι στην επιτροπή και επανειλημμένα θέσαμε θέμα αποχώρησης από αυτήν της δημοτικής κίνησης στην οποία συμμετέχουν στελέχη του Συνασπισμού. Η δημοσιοποίηση του «κοινού προγράμματος» της επιτροπής δικαίωσε την κριτική μας, που μεταξύ των άλλων, αναφερόταν και στην παντελή έλλειψη πολιτικών κριτηρίων για τη συγκρότησή της. Ενδεικτικά αναφέρομαι:

1. στην απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο Μνημόνιο και κριτικής στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (προκειμένου να μην αποχωρήσει η παράταξη της κ. Χ. Αράπογλου, βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ψήφισε το μνημόνιο, το νομοσχέδιο που καταργεί την κοινωνική ασφάλιση κλπ.),

2. στην ουσιαστική αποδοχή του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (η μοναδική αναφορά στο κείμενο είναι ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας).

Αφού, λοιπόν, η «επιτροπή» ξεμπέρδεψε με τα δύσκολα (το Μνημόνιο, τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αλλά και την κρίση που οφείλεται στην «άνευ προηγουμένου επίθεση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου»), το υπόλοιπο πρόγραμμα διαμορφώθηκε στη βάση ικανοποίησης των θέσεων όλων όσων συμμετείχαν, προκειμένου να μη δυσαρεστηθεί κανένας. Πράσινος «πολυπολιτισμός», αναπτυξιολαγνεία και επιχειρηματικός (!) τουρισμός και καμιά αναφορά στην ανεργία που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, στη φτώχεια που διογκώνεται, στη συνολική υποβάθμιση της ζωής στην πόλη. Ακόμη, άδικα θα αναζητήσει κάποιος τις θέσεις της επιτροπής για τις επικείμενες απολύσεις στο δήμο (με βάση τις ρυθμίσεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»), το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, τις ελλείψεις στα σχολεία, τα προβλήματα στα νοσοκομεία κλπ. Πολύ περισσότερο, πουθενά δεν τεκμηριώνεται η δυνατότητα υλοποίησης ακόμη και αυτού του προγράμματος χωρίς την αμφισβήτηση του Μνημονίου και του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Η διαμόρφωση του «κοινού προγράμματος» μπορεί να μην συμβάλλει στην ανάγκη «ριζικής αλλαγής» στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετεί, όμως, με τον καλύτερο τρόπο τα σχέδια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πράγματι, τα στελέχη της κυβέρνησης της τρόικας γνωρίζουν ότι οι εκλογές στο δήμο θα κριθούν στην επαναληπτική εκλογή της 2ης Κυριακής και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν (;) ουσιαστικά τη θετική ψήφο όσων συμφώνησαν στο κοινό πρόγραμμα.

Στον αντίποδα του «κοινού προγράμματος» βρίσκεται το πρόγραμμα-πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που απευθύνεται σε πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, δημοτικές κινήσεις, σωματεία ή συνδικαλιστικές παρατάξεις και κοινωνικές συλλογικότητες που ήδη κινητοποιούνται είτε ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. είτε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Η συγκρότηση μια αριστερής, ριζοσπαστικής και οικολογικής δημοτικής κίνησης στη βάση αυτού του προγράμματος θα πρέπει να είναι η απάντησή μας στα συναινετικά σενάρια της «επιτροπής».

Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος, οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μνημονίου επιδεινώνουν τις συνθήκες ζωής κάθε μέρα και περισσότερο και άρα μεγαλώνουν και οι δικές μας ευθύνες. Έχουμε να κάνουμε πολλά για την ανάδειξη των προβλημάτων της πόλης και των δικών μας προτάσεων για αυτά και για την έμπρακτη διεκδίκηση των λύσεων που προτείνουμε. Ο δρόμος για τη συγκρότηση μιας αριστερής ριζοσπαστικής και οικολογικής δημοτικής κίνησης περνάει από μια ανοικτή συνέλευση στην οποία θα κληθούν όλες οι συλλογικότητες που ενδιαφέρονται και η οποία θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s