ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Του Γιώργου Τοζίδη

1. Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελεί σαφέστατη επιδοκιμασία του πολιτικού σχεδίου που άρχισε να υλοποιείται, πριν από ένα χρόνο περίπου, με την επανεκκίνηση του σχήματος. Παρά τις αντιρρήσεις ή/ και επιφυλάξεις που είχαν εκφρασθεί τότε από συντρόφους και συντρόφισσες (μεταξύ των οποίων και ο γράφων), η εκλογική επιτυχία αλλά και, το κυριότερο, η κοινωνική δυναμική και ελπίδα που αυτή ενέπνευσε, βάζουν τέλος στην αναζήτηση του αριστερού πολιτικού σχήματος που θα εκφράσει την πάλη για την ανατροπή του μνημονίου, επιδιώκοντας παράλληλα την ενότητα της αριστεράς.

 

2. Η εκλογική επιτυχία μας θέτει μπροστά σε ευθύνες για τις οποίες δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Όταν, μάλιστα, εκτιμάται, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό) ενώ δεν θα λείψουν και οι προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο, είτε στις σχέσεις με την Τουρκία είτε με την πιθανή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Για την αντιμετώπιση αυτών των αυξημένων ευθυνών, το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα πρέπει να αναλυθεί και τεκμηριωθεί στις λεπτομέρειές του και παράλληλα να εμβαθύνει στα ζητήματα :

α) της παραγωγικής ανασυγκρότησης με πυλώνες την κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών, την αποεμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, τη δημιουργία θέσεων σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας,

και την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος,

β) της χρηματοδότησης του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης σε συνδυασμό με την αναδιανομή του πλούτου,

γ) της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης στη βάση της αποκέντρωσης και του κοινωνικού ελέγχου,

γ) της διεύρυνσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της αποκατάστασης της αξιοπιστίας των δημοκρατικών θεσμών, π.χ. με τον ουσιαστικό περιορισμό των προνομίων των εκλεγμένων αντιπροσώπων σε όλα τα επίπεδα,

δ) της προστασίας και αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων επιχειρήσεων προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και

ε) της μονομερούς ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με βάση το διεθνές δίκαιο και της υπεράσπισης της ειρήνης στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Τα παραπάνω ζητήματα δεν είναι περιοριστικά ως προς το εύρος των προβλημάτων στα οποία θα πρέπει να εμβαθύνουμε.

3. Θα είναι λάθος να πιστέψουμε ότι όσοι και όσες στήριξαν το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχαν γνώση και πολύ περισσότερο συμφωνούσαν με τις προγραμματικές μας θέσεις. Πέρα, λοιπόν, από τη λεπτομερή και τεκμηριωμένη εμβάθυνση του προγράμματος, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την κοινωνία. Με εξορμήσεις στους χώρους εργασίας και σπουδών, στις γειτονιές και τις πλατείες, σε κάθε χώρο συνάθροισης των πολιτών.

Δυστυχώς, η οργανωτική δομή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δείχνει να είναι αναντίστοιχη με τις αυξημένες απαιτήσεις και ευθύνες της περιόδου. Απαιτείται ένα άλμα προς τα εμπρός με τη μετατροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ενιαίο πολυτασικό κόμμα, που τα βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι η παραγωγή πολιτικής και θέσεων στα πρωτογενή οργανωτικά κύτταρα (τοπικές, κλαδικές και θεματικές επιτροπές), η ουσιαστική διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, η καθιέρωση αμεσοδημοκρατικών θεσμών όπως η εναλλαγή, η ανακλητότητα και ο περιορισμός της εκλογιμότητας.

Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, μετά το 2008, να δημιουργήσουμε την πολιτική οργάνωση που όχι μόνο θα οργανώσει και κινητοποιήσει πλατειά λαϊκά στρώματα αλλά και θα τους δώσει τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής στην παραγωγή πολιτικής.

 

Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, Παρασκευή μεσημέρι, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι ο πολιτικός χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε νικηφόρα την «έφοδο στον ουρανό» θα είναι εξαιρετικά σύντομος και γεμάτος παγίδες. Έχει γραφεί ότι και η πιο μακρά πορεία ξεκινά με το πρώτο βήμα. Εμείς το κάναμε δίνοντας ελπίδα και προοπτική στα λαϊκά στρώματα. Στο χέρι μας είναι να φθάσουμε ως την υλοποίηση του ονείρου.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s