ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ GREXIT;

Του Γιώργου Τοζίδη

Καθώς η προεκλογική συζήτηση εστιάζεται στις δυνατότητες που θα έχει μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να διαπραγματευθεί το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει για την Ελλάδα (π.χ. σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη), η στήλη αναδημοσιεύει εκτιμήσεις αναλυτών που βρίσκονται «υπεράνω κάθε υποψίας».

Στις 05.01.2015 και με τον εύγλωττο τίτλο «Όπως πάει η Ελλάδα, πάει και το ευρώ», οι εκδότες του πρακτορείου Bloomberg αναφέρονται στους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη από μια πιθανή έξοδο της χώρας μας και χαρακτηρίζουν λανθασμένη, ακόμη και επικίνδυνη, την τοποθέτηση της Angela Merkel ότι μια πιθανή έξοδος από το ευρώ αποτελεί έναν διαχειρίσιμο κίνδυνο για το κοινό νόμισμα.

Παρότι δέχονται ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ίδιας τάξης κίνδυνο σε σύγκριση με το 2009, σημειώνουν ότι εάν από τις ελληνικές εκλογές προκύψει μία νέα κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών του δημόσιου χρέους παρά να συνεχίσει με τη λιτότητα, οι χρηματοοικονομικές συνέπειες θα είναι περιορισμένες. Εντούτοις επισημαίνουν ότι επειδή «η μετάδοση της ασθένειας δεν είναι ποτέ προβλέψιμη», τα άλλα αδύναμα κράτη – μέλη θα είναι ευάλωτα σε κερδοσκοπικές επιθέσεις και οι επενδυτές μπορεί να οδηγηθούν σε πωλήσεις ομολόγων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας εκτοξεύοντας τα κόστη δανεισμού τους σε μη αποδεκτά επίπεδα.

Για την ενίσχυση αυτής της θέσης τους, οι αναλυτές αναφέρονται στην πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου (στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006) που, ενώ την αποδίδουν σε άλλους παράγοντες, σημειώνουν ότι «είναι μία υπενθύμιση ότι οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ένα νόμισμα με αβέβαιο μέλλον».

Η κατακλείδα του άρθρου είναι χαρακτηριστική: «Μην κάνετε κανένα λάθος: όσο και αν μερικοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι έχουν συνυπολογίσει τους κινδύνους μίας πιθανής ελληνικής κρίσης, δεν το έχουν κάνει. Οποιαδήποτε χώρα εξέλθει από το ευρώ θα θέσει σε αμφιβολία τη συνέχιση ύπαρξης του κοινού νομίσματος».

Την ίδια μέρα (05.01) στην ιστοσελίδα της δεξαμενής σκέψης Stratfor αναρτήθηκε ανάλυση με τον τίτλο «Νέο έτος – παλιά προβλήματα στην Ευρώπη» όπου γίνεται επίσης αναφορά στη χώρα μας. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι «… η Γερμανία θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα μιας ελληνικής αθέτησης πληρωμών. Το Βερολίνο ανησυχεί για τις πολιτικές και ψυχολογικές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας, δημοφιλή πολιτικά κόμματα εκστρατεύουν υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους και της εξόδου από το ευρώ. Μια φορά να σπάσει το ταμπού της εξόδου από το ευρώ, οι συνέπειες είναι αδύνατο να προβλεφθούν». Μάλιστα διαπιστώνουν ότι «ένα γεγονός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα για την ευρωζώνη».

Οι αναλυτές του Bloomberg και του Stratfor καταλήγουν στις παραπάνω εκτιμήσεις λαμβάνοντας υπόψιν τους και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη που δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός (-0,2%) για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι προβλέψεις για τον τρέχοντα μήνα είναι επίσης απαισιόδοξες λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της διστακτικότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, οι αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν ότι το τέταρτο τρίμηνο φέτος ο ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. της ευρωζώνης θα είναι 0,2% επιβεβαιώνοντας τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε εσωτερικές και εξωτερικές αναταραχές. Εναπόκειται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να παρουσιάσει ένα συνεκτικό και αξιόπιστο πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα γίνει αποδεκτό και θα αποτελέσει και οδηγό για την έξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

 

 

 

 

 

 

ΥΓ. Τα όσα συνέβησαν στο διαρκές «συνέδριο» του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν επίκαιρη μία ρήση – προτροπή του Προέδρου Μάο: «Αφήστε τους ανθρώπους να μιλάνε. Ούτε ο ουρανός θα πέσει, ούτε εσείς. Τους απαγορεύετε να μιλάνε; Ε, τότε θα έρθει μια μέρα που θα πέσετε».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s